Агнешко на фурна по испански

Сочно агнешко с черешов сос
Източник: Бон Апети
Дата: 14.06.2011
Агнешко на фурна по испански
 
Необходими продукти:
1 агнешки бут с кокал (около 2 кг)
500 г пресни картофи
6 глави лук
6 моркова
6 скилидки чесън
6 стръка розмарин
2 ч. л. кимион
6 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за черешовия сос:
400 г череши
200 мл червено вино
сокът от 1/2 лимон
1 с. л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешко на фурна по испански

Агнешкият бут се обезкостява и месото се разстила върху дъска.


2
Агнешко на фурна по испански 2

Върху него се слагат изчистеният чесън и розмаринът.


3
Агнешко на фурна по испански 3

Месото се навива на руло и се завързва с канап.


4
Агнешко на фурна по испански 4

Зехтинът, кимионът, сол и черен пипер се смесват в купа и се разбъркват.


5
Агнешко на фурна по испански 5

Месото се намазва хубаво с получената смес, от която трябва да остане малко за овкусяване на картофите.


6
Агнешко на фурна по испански 6

Рулото се слага в нагорещен съд да се запечата от всички страни, като в съда се слагат и костите.


7
Агнешко на фурна по испански 7

Лукът и морковите се обелват и се нарязват наедро. Картофите се измиват хубаво и се намазват с останалата смес със зехтина.


8
Агнешко на фурна по испански 8

Зеленчуците се слагат при месото и се налива около 200 мл вода. Всичко се задушава за 5 минути.


9
Агнешко на фурна по испански 9

Съдът се дърпа от котлона, завива се плътно с алуминиево фолио и се слага да се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна за 1 час и 45 минути.


10
Агнешко на фурна по испански 10

След това фолиото се отстранява и ястието се пече още 10–15 минути при 240 градуса. Когато е готово, месото и зеленчуците се изваждат, а сосът се запазва.


11
Агнешко на фурна по испански 11

Черешите се разполовяват и костилките се отстраняват. Слагат се в касерола на котлона с 50 мл вода.


12
Агнешко на фурна по испански 12

Когато кипнат, се наливат прецеденият сос от агнешкото и виното. Оставя се да къкри 5 минути. Добавя се лимоновият сок и се овкусява със сол и черен пипер. Нишестето се разтваря в малко студена вода и се сипва към соса. Разбърква се, вари се още няколко минути и съдът се дърпа от огъня. Месото се нарязва на филии и се слага в чинии. Залива се с черешовия сос и се гарнира със зеленчуците.


 


Съвети: Месото се запечатва предварително, за да има хрупкава коричка и аромат на пържено месо.

Най-сигурният начин да проверите дали месото е готово е с домашен готварски термометър. Веднага след изваждане от фурната, то трябва да е с температура над 70 градуса.



Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


259 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: