събота, 5 ноември 2011 г.

Артишок и аспержи в зелен чеснов сос

Продукти:
8 средноголеми артишока
20 бр. аспержи
¾ ч.чаша зехтин
30 гр. шамфастък (почистен)
1 стрък зелен лук
2 суп.л. галета
1 белтък
1/2  ч.чаша вода
2 скилидки чесън
Сокът от ½ лимон
Чери домати (за гарниране)
Сол
Бял пипер

Приготвяне:
Артишокът се почиства като се оставя само сърцевината и се сварява във вода с малко сол и лимонов сок, до готовност, след което се отцежда и се нарязва на филийки. В отделен съд се сваряват и аспержите, в подсолена вода, след което също се отцеждат. Междувременно се приготвя соса като с помощта на блендер се разбиват белтъка, чесъна, зеления лук, шамфъстъка, лимоновия сок, галетата, малко сол и бял пипер и ½ ч.чаша вода. След като сместа стане хомогенна се добавя зехтина – на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Накрая при нужда се доовкусява със сол и пипер. Готовото ястие се сервира като върху чиниите се подреждат парчетата артишок и аспержите, поливат се със сос и се гарнират с чери доматчета.