Заради днешния хубав християнски празник - Гергьовден, поканихме все известни именници да гостуват в ГАСТРОГУРУ - запазената рубрика на “24 часа”. Някои от тях сготвиха не само агнешко, но и салати, дори и десерти. Последен от звездната поредица е режисьорът Георги Торнев с рецепта от испанския град Аранда дел Буеро.
ЧЕСТИТКА ЗА ИМЕННИЦИ
На Гергьовден винаги пожелавам на съименниците си "Яжте с мярка, пийте с мярка! Нахранете обаче първо душата си, а после телата си", разказва Георги Торнев. Според него българите отдавна са забравили християнската част на празника, при която агнето всъщност се пренася в жертва. Улисани във всекидневието, не си даваме сметка за ритуала от езичеството, който се преплита с християнството на този празник, просто механично сядаме на софрата и хапваме агнешко, казва режисьорът.
ПРОДУКТИ
3 кг агнешки бут или плешка
250 мл бяло вино
5-6 супени лъжици зехтин
1,5 л вода
4-5 щипки розмарин
7-8 зрънца черен пипер
100 г краве масло
5 щипки сол
3 щипки червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Плешката или бутът се слага в дълбока тава, която обаче трябва да бъде по-малка от парчето месо и да служи само за подложка.
Виното, зехтинът, водата и подправките се слагат в тавата като марината, а месото се маже с масло и се поръсва със сол. Ястието се пече в пещ. Маринатата се изпарява и мръвката я поема.
Месото се обръща и след 1,5-2 часа е готово най-вкусното и крехко агнешко.
Гарнира се с пролетна зелена или спаначена салата. Хапва се задължително с ароматно червено вино.