Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим перфектната паеля

Как да приготвим перфектната паеля

AdminAdmin
Администратор
95442k
Паеля

Паеля е прочуто ястие с ориз и други съставки, произлизащо от Валенсия. Испанската паеля традиционно се хапва задължително по празници, особено в неделя и на празника Фаи (Файес, Фаяс).

Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано или по-специално така се нарича плоският кръгъл съд, в който се приготвя. С течение на времето ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва единствено за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.

Има много разновидности паеля, които се приготвят с различни съставки. Трите основни и задължителни съставки за оригиналната паеля си остават ориз, шафран и зехтин.

Най-често се гарнира със зеленчуци и месо, а славата на паелята с морски дарове се носи отдавна. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача.

Невероятно вкусната паеля, която е прясно приготвена, често се яде направо от тигана с дървена лъжица. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. Испанците често спазват това правило, както и повелята, че „не бива да се яде хляб, ако не е свършила паелята”.

Продукти за Паеля

Традициите повеляват паелята се готви на огън, запален на земята. Дървата, които се използват са от рожков или най-добре от портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Във Валенсия такива дърва са в изобилие, защото там се отглеждат големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно.

Испанската Паеля е най-прочутото ястие, което се е наложило през последните 15 години в Европа и Южна Америка. Вкусната манджичка може да се получи перфектно и в обикновена тенджера, която има вместимост от 4 литра. Продуктите са много и различно по състав, а и като се тегли чертата, излиза, че паелята е изключително евтина манджа.

Обикновено в паелята се слагат пилешко месо, червени чушки, различни морски дарове - миди, раци, скариди и калмари, задължително лук и чесън.

Може да се сложи грах, а някои дори я приготвят със салам с червен пипер. Важна подправка е и магданозът, а не по-малко важен е и лимонът, с който се гарнира испанското блюдо. Ако искате може да полеете ястието с бяло сухо вино.

На почти всички големи празници и тържества във Валенсия, като фестивали, концерти и митинги, задължително на трапезата присъства паеля. В традиция се е превърнало тя да се приготвя в един гигантски казан-тиган.

За такива случаи се поръчва изработката на специални големи тигани. Странно, но обикновено при такива празненства на открито, мъжете са тези, които забъркват вкусната паеля в огромния тиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest